شبکه های بی سیم، شبکه هایی هستند که در آن از امواج راديويی، مادون قرمز، مايکروويو و… به جای کابل مسی و یا فیبرنوری، به عنوان واسط فیزیکی (Physical Media)، برای انتقال سيگنال بين دو دستگاه استفاده میشوند. ارتـبـاطـات بـانـد پـهـن بیسیم نه تنها جانشین مناسبی برای خطوط زمینی میباشد، بلکه در نقاطی که امکان برقراری ارتباطات زمینی وجود ندارد، می تواند مقرون به صرفه بوده و در مدت زمان بسیار کوتاهتری نصب و راه اندازی شود، ضمن اینکه این شبکه انتقال بیسیم کلیه مزایای شبکه زمینی را بدون هیچ یک از معایب آن دارا میباشد.
شبکه های بیسیم در ابتدا تنها برای ایجاد شبکه های محلی کوچک (Wireless LAN) استفاده میشدند، امّا با پیشرفت فناوری شبکه های بیسیم، بستر مناسبی برای ارتباطات راه دور بدون سیم نقطه به نقطه (Point to Point Wireless Links) و مستقل از بستر مخابراتی، فراهم گردید. امروزه شبکه های بی سیم کاربرد بسیار زیادی در انتقال اطلاعات در محیطهای شهری و بین شهری داشته و ایجاد ارتباطاتی که تا چند سال پیش غیرممکن به نظر می رسید را بسیار آسان نموده است.
انواع شبکه های بیسیم
- شبکه های Wi-Fi
این نوع شبکه ها برای ارتباط چندین کاربر مورد استفاده قرار میگیرند و در واقع شبکه های Wi-Fi از توپولوژی ستارهای (Star Topology)استفاده میکنند. در این شبکه ها یک یا چند دستگاه روتر یا سوییچ وایرلس (Wireless Switch/Router) که در اصطلاع عامیانه به آن Wireless Access Point گفته میشود، نقش هسته مرکزی شبکه را ایفا نموده و تمامی کامپیوترها یا دستگاههای کاربران با استفاده از دستگاهی به نام کارت وایرلس (Wireless Adapter/Wireless Card) با دستگاه یا دستگاههای مرکزی ارتباط برقرار مینمایند. شبکه های Wi-Fi معمولا در محیط محدود ساختمان یک سازمان و یا محیطهای باز و بزرگ مثل محوطه دانشگاهها، فرودگاهها، پارکها و اماکن فرهنگی استفاده میشوند.
- ارتباط نقطه به نقطه (Point To Point Link)
در این نوع از شبکه، در هر طرف از ارتباط، یک دستگاه به نام “رادیو” همراه با یک آنتن قرار میگیرد. در واقع رادیو پردازنده، گیرنده و فرستنده اطلاعات بوده و آنتن تنها نقش تقویت کننده امواج رادیویی را بر عهده دارد. ساختار دستگاه رادیو در لینکهای نقطه به نقطه بسیار مشابه با اکسس پوینت در شبکه های Wi-Fi بوده و از استانداردهای نسبتاً مشابهی پیروی میکنند.
وجود دید مستقیم بین دو نقطه در لینکهای رادیویی شرط اساسی است و ممکن یا غیر ممکن بودن برقراری ارتباط را تعیین میکند. این عامل بر سایر خاصیتهای لینک اعم از سرعت، پایداری و نوع تجهیزات مورد استفاده نیز تاثیر بسزایی دارد.
- ارتباط یک نقطه به چند نقطه (Point To Multi Point)
سرويس PTMP يك سرويس تعميم يافته PTP است. در واقع ترکیبی از دو شبکه HotSpot و Point to Point بوده و در آن، چند دستگاه رادیو که در نقاط مختلف پراکنده هستند، به یک دستگاه مرکزی متصل می شوند. این نوع شبکه ها معمولاً توسط تامین کنندگان اینترنت و یا سازمانهایی که دارای یک سایت مرکزی (Data Center) و چندین ساختمان و شعبه پراکنده در سطح شهر هستند مورد استفاده قرار میگیرند.
مزایای شبکه های بی سیم
- پشتیبانی از کلیه پروتکلها و خصوصیات چندرسانهای
- مدیریت یکپارچه پهنای باند
- قابلیت کنترل و تنظیم کیفیت خط ارتباطی
- پشتیبانی سریعتر بدلیل عدم وابستگی به مخابرات
- ارائه پهنای باند به میزان درخواستی کاربران
- نصب و راه اندازی سریع شبکه
- هزینه پایین پیاده سازی شبکه
- عدم نیاز به کابل کشی و تغییرات در ساختمان
- عدم محدودیت در جابجایی کاربران شبکه
- انعطاف پذیری بالا در توسعه و ارتقاء شبکه
- یکپارچگی خدمات صوت و تصویر، داده و اینترنت
- اقتصادی تر بودن نسبت به ارتباطات سیمی
- امنیت تضمین شده
- پهنای باند کاملاً اختصاصی
- سازگار با شبکه موجود شما
- تکنولوژی قابل اطمینان
- انتقال خطوط تلفن از محلی که دارای امکانات مخابراتی است به محلی فاقد این امکانات با هزینه بسیار اندک در مقایسه با روشهای متداول (کابل کشی ) و امکان یکپارچه سازی سیستم تلفن یک سازمان در چندین نقطه.
شرکت ارتباطات شبکه داده نما قادر است در صورت نیاز و درخواست کارفرمایان خود، ارتباط بین شعب کارفرما را از طریق این بستر برقرار نموده یا انتقال پهنای باند اینترنت اختصاصی را با استفاده از سیستم وایرلس انجام دهد.