CCTV (دوربین مداربسته) مخفف کلمات “Closed Circuit Television” به فارسی تلویزیون مداربسته است . اصطلاح Closed به این معناست که تصویر گرفته شده توسط دوربین مداربسته به یک گیرنده خاص تلویزیونی برای نمایش ارسال می گردد.

قطعات دوربین مداربسته
سیستم دوربین مداربسته شامل سه مولفه دوربین ها ، دستگاههای ضبط ویدئویی دیجیتال DVR و مانیتور می باشد. به طور سنتی سیستم های دوربین مداربسته برای مقاصد امنیتی در مکانهای از قبیل بانکها ، فرودگاهها و همچنین فروشگاه عمده و خرده فروشی استفاده می شوند.

سیستم دوربین مداربسته شامل سه مولفه دوربین ها ، دستگاههای ضبط ویدئویی دیجیتال DVR و مانیتور می باشد. به طور سنتی سیستم های دوربین مداربسته برای مقاصد امنیتی در مکانهای از قبیل بانکها ، فرودگاهها و همچنین فروشگاه عمده و خرده فروشی استفاده می شوند.

دوربین ها:

دوربین های مداربسته ساخته شده اند که در همه جا مورد استفاده قرار گیرند. این نشان میدهد که یک اندازه دوربین مناسب همه جا می باشد.

موقعیت دوربین های مداربسته:
دوربینهای داخلی و دوربینهای خارجی (Indoor vs. Outdoor Cameras)
جایگاه نصب یک دوربین معمولا تعیین کننده نوع دوربین مداربسته مورد نیاز می باشد. به طور مثال دوربینی که در مکان باز قرار میگیرد باید مقابل هوای سرد ، خاک و آب مقاوم باشد پس باید از دوربینهای خارجی یا Outdoor استفاده گردد . در مکانهای سر پوشیده و داخلی می توان از دوربینهای مدار بسته داخلی Indoor استفاده نمود

میدان دید (Field of View)
دوربین مداربسته باید در موقعیتی قرار گیرد که بیشترین جزئیات را با بهترین کیفیت در اختیار شما قرار دهد. به طور معمول برای یک فضای محصور مثل یک اتاق باید از لنزهای واید که بیشترین فضا را برایمان میگیرد استفاده نماییم و برای راهروی طولانی بهتر از یک لنز تله استفاده نمود.

متغیرهای نور (Light Variables)
توجه به نور محل نصب دوربین ها یکی از اصلی ترین کارهاییست که برای انتخاب دوربین مداربسته باید در نظر گرفت. به طور مثال برای مکانی که نور کمی دارد یا به طور کلی در مواقعی نور ندارد باید از دوربین های مادون قرمز استفاده نمود و یا برای فروشگاهی که در مقطعی از زمان نور خورشید درب ورودی فروشاه را بسیار روشن می نماید و دوربین مداربسته وظیفه تصویر برداری از آن موقعیت را دارد ، باید از لنزهای خاصی استفاده نمود.

امنیت دوربین ها
همواره نگرانی از امنیت خود دوربین وجود دارد که می توان از طریق کاورهای مقاوم در برابر خرابکاری بر طرف نمود.

دوربین مداربسته دام و دوربین مداربسته باکس
دوربینهای دام عموما در فضای داخلی نصب می شود ، اما نمونه خارجی نیز وجود دارد به طور کلی زمانی شما از دوربین مداربسته دام استفاده می نمایید که قصد دارید کسی متوجه نشود که این دوربین کدام سو را تصویر برداری می نماید و از دوربین های مداربسته باکس زمانی استفاده می شود که به همه بفهماند که منطقه مقابل لنز این دوربین تحت پوشش است.

پان / شیب / زوم دوربین (Pan/Tilt/Zoom Cameras)
Pan/Tilt/Zoom Cameras یا دوربین های PTZ اجازه دستکاری دوربین و تغییر میدان دید را میدهد. این امکان با وسیله ای به نام “joy stick” و به فارسی کیبورد انجام می پذیرد. با “joy stick” می توان دوربین را به بالا و پایین ، چپ و راست و یا زوم در تصویر را انجام داد. در دوربین های آی پی می توان این کار را با نرم افزار نیز انجام داد.

دوربین مداربسته پلاک خوان
می توان با دوربین مداربسته پلاک خودروها را در روز و شب تشخیص داد. اما به کمک راهکار نرم افزاری و تکنولوژی LPR نیاز دارید. قبل از انتخاب دوربین شما به این نیاز خواهید داشت که بر اساس نیازتان بهترین DVR و یا NVR را انتخاب کنید. این درست مثل انتخاب یک اتومبیل است. به گونه ای که شما با خرید یک کامیون بسیار پرقدرت قادر نیستید که در مسابقه رالی اول شوید.
برای ساپورت این نرم افزار شما به یک DVR مستقل یا یک NVR نیاز نخواهید داشت. بلکه به کامپیوتری نیاز دارید که مبتنی به NVR یا DVR باشد و بتواند تصاویری با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه یا بیشتر را در هر کانال ضبط کند. دوربین هایی خاص برای این کار به گونه ای ساخته شده که دارای فیلترهایی هستند که بتوانند روشنایی چراغ جلو اتومبیل را از بین برده و انعکاس روشنایی داشته باشند. برای این کار لازم است که تصویر به صورت سیاه و سفید باشد و ملاک دوربین برای دریافت نور پلاک خودرو در نظر گرفته شود و اگر نور چراغها مانع از دیدن پلاک شود با فیلترهایی جلو آن گرفته شود و اگر نور به حد کافی نباشد با افزایش نورگیری لنز، کمبود نور را جبران کند.
جالب اینجاست که ۹۹ درصد فیلمهای دریافتی از پلاکها در شرایط مطلوب است. دوربین هایی که در این سیستم به کار می روند معمولا دارای LED های مادون قرمز می باشند که تا ۳۰ فوت را پوشش میدهند و دارای IP 66 می باشد.

تکنولوژی دیجیتال در مقابل آنالوگ
به طور سنتی ، دوربین های مداربسه یک تصویر را از طریق پروتکل آنالوگ و به وسیله سیم به DVR می رساند. اما به تازگی دوربینهای IP ساخته شده اند که با استفاده از همان فناوری تصاویر را به جزئی از شبکه کامپیوتری تبدیل کرده تا از طریق کامپیوتر کارها انجام پذیرد.

دوربین های AHD جز جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا است که در اصل از کیفیت بیشتری نسبت به دوربین های آنالوگ برخوردار می باشد.

در دوربین های AHD سیستم پردازش و فشرده سازی تصویر نسبت به آنالوگ متفاوت بوده و کیفیت آنها در حد ۱۳۰۰ تا ۲۰۰۰ خط تصویر می باشد که با توجه به این کیفیت و نحوه فشرده سازی آن، این دوربین ها را با مگاپیکسل در تصویر می سنجند.اصطلاح دوربین مداربسته AHD یا AHD CCTV به اصطلاح انگلیسی Analog High Definition CCTV به معنای دوربین مداربسته آنالوگ رزولوشن بالا اشاره می کند. همانطور که میدانید در دوربین های آنالوگ سنتی (دوربین آنالوگ تیوی لاینی) روزولشن تصویر یکی از بزرگترین نقاط ضعف این دوربین ها بود و برای جبران این نقطه ضعف تکنولوژی های جدیدی در سیستم های مداربسته آنالوگ ایجاد شدند که یکی از آنها تکنولوژی AHD است.

اساس کار تکنولوژی AHD بر پایه انتقال تصاویر دوربین های مداربسته بر مبنای سیستم های تلویزیونی دیجیتال (DTV) است. در این تکنولوژی اطلاعات همچنان به صورت آنالوگ انتقال پیدا می کنند اما نوع کد گذاری آنها امکان انتقال اطلاعات با حجم بیشتر و در نتیجه گرفتن تصاویر با روزولشن بالاتر را ایجاد می کند. کد گذاری دوربین توسط چیپ AHD TX انجام می شود. این چیپ اطلاعات دیجیتال را از دوربین دریافت کرده و آنها را به صورت AHD کد گذاری می کند. در سمت DVR نیز چیپ AHD RX اطلاعات کد گذاری شده را دریافت کرده و آنها را مجدد به صورت دیجیتال برای ضبط در خواهد آورد.

دوربین های AHD نسل اول تنها با روزولشن ۱ مگا پیکسل (۷۲۰P) تولید می شدند اما نسل دوم این تکنولوژی امکان تولید دوربین های AHD با روزولشن ۲مگا پیکسل (۱۰۸۰P) را ایجاد کرد. متاسفانه نسل اول و دوم این دوربین ها از نظر کد گذاری با هم همخوانی ندارند و امکان استفاده همزمان از آنها وجود ندارد. در حال حاضر و با توجه به تکنولوژی موجود امکان تولید دوربین های AHD با روزولشن بالاتر از ۲ مگا پیکسلی وجود ندارد و این موضوع نیز بعید به نظر می رسد.

یکی از بزرگترین نقاط قوت دوربین های AHD محدودیت و حساسیت پایین آنها در رابطه با طول و کیفیت کابل مصرفی است. با استفاده از کابل های RG59 عادی امکان انتقال سیگنال دوربین AHD تا ۵۰۰ متر به راحتی میسر است. کابل RG60 می تواند این مسافت را به ۱۰۰۰ متر نیز برساند. تکنولوژی AHD همچنین حساسیت بسیار کمی نسبت به کیفیت کابل مصرفی دارد.

امکان نصب دوربین های تیوی لاینی به DVRهای AHD وجود دارد. بیشتر DVRهای AHD دوربین های تیوی لاینی را پشتیبانی می کنند. این دستگاه ها در بیشتر موارد حتی دوربین های تحت شبکه را نیز در تعداد و روزولشن محدود پشتیبانی می کنند. توجه داشته باشید که DVRهای AHD به هیچ عنوان امکان پشتیبانی از دوربین های HDSDI، HDTVI و HDCVI را ندارند.

وربین های AHD در مقایسه با دوربین های شبکه بسیار مقرون به صرفه هستند. قیمت این تجهیزات بیشتر به دستگاه های آنالوگ نزدیک است تا دوربین های شبکه. این موضوع استفاده از دوربین های آنالوگ سنتی را روز به روز کمتر کرده است.

دوربین های بی سیم و باسیم
انتقال تصاویر دوربین به DVR یا کامپیوتر می تواند به وسیله یک کابل انجام پذیرد و یا بی سیم باشد. اگر چه دوربین های مداربسته بی سیم همچنان باید به یک منبع تغذیه وصل باشد اما این تکنولوژی این امکان را میدهد که هزینه نصب به پایین ترین حد خود رسیده و سیمهای عذاب آوری که باید دور تا دور محل را بگردد وجود ندارد و همچنین جابجایی دوربین ها بسیار راحت می شود. معایب سیستم های وایرلس در قیمت گران آنهاست که کمی رشد آنها را کند کرده.

ضبط تصاویر
سه نوع دستگاه ضبط ویدئویی وجود دارد: DVR، دستگاه ضبط ویدئیی شبکه NVR و دستگاه ضبط ویدئویی هایبردی

HVR
۱- DVR ها دستگاههایی هستند که اختصاص داده شده اند به ضبط تصاویر دوربین هایی که به این دستگاه متصل می باشند. نام دی وی آر این را حکایت دارد که به یک شبکه متصل نیست. با این حال ، آنها اغلب به اینترنت متصل شده و به افراد مجاز اجازه میدهند به طور زنده تصاویر را مشاهده کرده و همچنین تصاویر را ضبط نمایند.

۲- NVR ها تقریبا شبیه DVR ها هستند ، اما NVR بخشی از شبگه محلی می باشد که این اجازه را می دهد کاربران آن شبکه در صورت داشتن مجوز تصاویر را دیده و ضبط کنند. اگر این شبکه محلی به اینترنت وصل باشد ، افراد مجاز از طریق شبکه اینترنت اجازه دسترسی به تصاویر NVR را دارند.

۳- HVR مخفف کلمات HIBRID VIDEO RECORDER میباشد . HVR دستگاهی ما بین DVR و NVR است که توانایی این را دارد که کار هر دو را انجام دهد. البته محدودیتهایی نیز دارد که نمی توان این دستگاهها را در حیطه آنالوگ یا آی پی حرفه ای دانست. اما با تمام این حرفها HVR در نوع خود دستگاهی بی نظیر است که قادر است چند کانال ورودی آنالوگ و چند کانال آی پی را هم زمان ضبط کند و تصاویر را به صورت زنده به نمایش در آورد. البته مشاهده چند کانال با دوربین های IP مگاپیکسلی و چند کانال دوربین آنالوگ تی وی لاینی در یک صفحه ممکن است تفاوت این دو را بیش از پیش نمایان کند و در نتیجه جلوه ی جالبی نداشته باشد ، زیرا باکیفیت ترین دوربین آنالوگ در بهترین شرایط می تواند رزولوشنی به اندازه ۰.۴ مگا پیکسل ارائه نماید که قابل قیاس با دوربین ۱ مگا پیکسلی نخواهد بود.

مهمترین عاملی که می تواند مشتریان را به سمت HVR بکشاند قیمت مناسب آن است که تقریبا نصف هزینه یک سیستم IP کامل و دو برابر سیستم آنالوگ کامل می باشد و مصارف این نوع دستگاه در شرکتها و فضاهای کوچک است که نیاز به دوربینی دارند که بتواند یک مکان را بسیار با کیفیت دریافت نماید.
از جمله محدودیتهای HVR تعداد محدود دوربین های آی پی و محدودیت در نوع این دوربینها می باشد که در برخی از این دستگاهها فقط می توان دو دوربین ای پی با رزولوشن محدود به دستگاه متصل نمود.

مانیتور (Monitors)
تصاویر گرفته شده توسط دوربین مداربسته و ضبط و تقسیم آن توسط DVR باید در جایی به نمایش در آید که به آن مانیتور گویند که بهتر است از مانیتورهای صنعتی استفاده گردد.

و حالا چرا دوربین مداربسته؟؟؟؟؟؟؟؟
پیشرفت تکنولوژی دوربین مدار بسته نظارت تصویری در حال تبدیل شدن به یکی از عوامل پیشگیری برای از دست دادن اموال با ارزش است. ایمنی و امنیت ابزارهای مدیریت است. مدیران کارخانه ها و فروشگاهها برای تدوین شواهد دیداری ثبت شده و همچنین مشاهده آن از کیلومترها دورتر از این سیستم استفاده می نمایند.